Vluchtelingen via vliegtuig

Een snelle blogpost over een systeem dat ik totaal niet begrijp.

Hier is een filmpje van Hans Rosling dat uitlegt waarom vluchtelingen een gevaarlijke en dure overtocht maken met een gammel bootje, in plaats van een goedkoper en veiliger overtocht te maken met een vliegtuig.

Het komt erop neer dat een Europese wet (!) alle kosten voor repatriëring van uitgewezen asielzoekers bij de vliegtuigmaatschappijen legt, als die persoon met hen naar Europa gevlogen is. Een vliegtuigmaatschappij moet dus op voorhand het onderscheid kunnen maken tussen echte en onechte vluchtelingen, iets wat zij uiteraard niet kunnen, ook al zouden ze proberen.

De reden dat de EU deze wet heeft, lijkt me simpel: stel dat je dit niet zou doen, dan zou Europa overspoeld worden, ook met echte vluchtelingen. We zouden die dan volgens de Conventie van Genève allemaal moeten opnemen, wat we natuurlijk niet willen (en niet kunnen). Die conventie laat immers niet toe dat een land een bovengrens instelt voor vluchtelingen. Een echte vluchteling kan dus geen bescherming geweigerd worden.

En dus wordt het fysiek moeilijk gemaakt dat vluchtelingen naar hier komen. Maar ze blijven komen, met gevaar voor eigen leven. En rijke mensensmokkelaars.

De oplossing is volgens mij simpel: schaf die EU-wet af en stel per land een (hoge!) bovengrens in voor vluchtelingen.

Wat zijn goede tegenargumenten voor dit voorstel?

One thought on “Vluchtelingen via vliegtuig

 1. Permalink  ⋅ Reply

  Jan Boonen

  January 14, 2016 at 11:20am

  Interessante leesvoer over al die afspraken en conventies is volgende tekst:

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/09/24/wat-zijn-de-conventies-van-geneve

  Die bovengrens zou dus niet door de ‘Conventie van Geneve’ geregeld zijn

  Maar een bovengrens instellen zal blijkbaar in strijd zijn met internationale afspraken. En welke bovengrens dan instellen? Zie eens hoeveel vluchtelingen sommige buurlanden, of net hoe weinig zoals Israel. Gaan we dan niet snel zitten aan die onmogelijke bovengrens waarnaar je verwijst?

  Met vriendelijke groeten,
  Jan

Leave a Reply

Your email will not be published. Name and Email fields are required.